Las Palmeras
Het huis Casa Las Palmeras dat architect Valentín de Madariaga ontwierp voor zijn Noord-Europese klant, combineert moeiteloos traditionele elementen met een strakke, moderne uitstraling. De gevel aan de straatzijde is net zo massief en intrigerend als de Moorse huizen van ‘Al-Andalus’ (het gebied in Zuid-Spanje dat ooit deel uitmaakte van het Islamitisch rijk), terwijl de constructie en geometrie een eigentijdse sereniteit en openheid creëren alsof het een 21e-eeuws klooster betreft.
“Via een Engelse klant kwam ik in aanraking met Feng Shui, een Chinese kunstvorm die ik probeer toe te passen op het Spaanse landschap,” vertelt Valentín de Madariaga. “Voor mij gaat Feng Shui over de relatie tussen de omgeving en het zonlicht en het creëren van rust en harmonie.” Leidend in het ontwerp van Casa Las Palmeras was het perceel. De Madariaga legt uit: “Het terrein heeft de positie van de zes verschillende volumes bepaald, hoe groot ze zouden worden en waar de tuinelementen zouden komen. De palmen langs het zwembad maken het baantjes trekken extra aangenaam en de bamboe langs de randen van de tuin creëert een intieme omgeving.“
Net als de architect is de bewoner van Casa Las Palmeras een fervent liefhebber van moderne kunst. De ‘ruggegraat’ van het huis, die de volumes met de verschillende functies aan elkaar rijgt, is een lange gang waarin de persoonlijke kunstcollectie van de eigenaar in wisselende formaties wordt tentoongesteld. In totaal beslaat het woonhuis een oppervlak van 1200 vierkante meter. Elk van de kamers kijkt uit op de overdekte terrassen die de verbinding met het grasveld vormen.
Naadloze overgang
Het leven speelt zich in deze regio voor een groot gedeelte buiten af. De buitenruimtes die aan de tuin liggen en de schaduwrijke galerijen zijn daarom misschien nog wel belangrijker dan de functionele binnenruimtes. Een naadloze overgang van binnen naar buiten is gecreëerd met maar liefst achttien volledig glazen Hi-Finity-schuifdeuren als een flinterdunne scheiding. Imposant zijn de schuifdeuren van de fitnessruimte die speciaal voor dit project zijn ontworpen samen met partner Grupo Moncada. De Madariaga: “De plaatsing daarvan was een enorme uitdaging tijdens de bouw. Een van de vier elementen is door een windvlaag zelfs gebroken maar kon gelukkig snel vervangen worden. Het is ook maar goed dat Reynaers de schuifdeur heeft kunnen voorzien van een gemotoriseerde mechaniek om ze te openen en te sluiten, want hun gewicht is enorm.” “Deze speciaal ontworpen deuren zijn 5,9 meter hoog en wegen 285 kilo. De vervangende vleugel hadden we binnen anderhalve week geproduceerd en geplaatst”, vertelt constructeur José Miguel Moncada van Grupo Moncada. “Het ritme van de bouw dwong ons sowieso tot recordtijden; het hele project is gerealiseerd in negen maanden tijd.”
De Hi-Finity-schuifelementen die Grupo Moncada heeft geplaatst, spelen een elementaire rol in de relatie met de omgeving. Daarom zijn de onderrails op sommige plaatsen diep in de vloer verzonken, terwijl de profielen aan de boven- en zijkant in de wanden zijn geïntegreerd. Het enige zichtbare is de middenstijl van de minimalistische Hi-Finity-profielen. Van buitenaf gezien werkt het glas als een spiegel voor de omgeving. Ingekaderd in de witte profielen van de woning lijkt het vage beeld van de terrassen en begroeiing net een modern schilderij: de nieuwste aanwinst in de collectie van de eigenaar.
Large Hi-Finity sliding doors provide no more than a razorthin separation between interior and exterior
José Miguel Moncada was born in 1970 in San Roque and leads Grupo Moncada, the family-run business established by his father nearly sixty years ago. José Miguel Moncada is an electrical engineerwho also holds a master’s degree in business administration. He expanded the business from its initial focus on wooden doors and window frames into a versatile supplier for the construction sector. The experienced team is continuously introducing new technologies in their factory, which is equipped with state-of the-art machinery. Today they produce furniture along with complex curtain walls and aluminium window frames, the latter exclusively in partnership with Reynaers. “Experience and incorporation of innovative products are key to the success of our projects”, he says.
VALENTIN DE MADARIAGA
Valentín de Madariaga werd in 1960 geboren in Sevilla. Na zijn studie architectuur aan de Escuela Técnica Superior de Madrid (Hogere Technische School voor Architectuur Madrid) begon hij vanaf 1987 samen met Ernesto Merello een onderzoek naar hoe traditionele en moderne architectuur zijn te combineren. Als vertegenwoordiger van zijn geboortestreek Andalusië specialiseerde De Madariaga zich al snel in hoogwaardige, vrijstaande woningen van het zogeheten ‘hacienda’-type. Naast ongeveer 150 particulieren woningen ontwierp hij golfclubs, restaurants en zwembaden. Daarnaast restaureerde hij historisch erfgoed zoals kerken. “De omgeving is van doorslaggevend belang voor hoe de architectuur zich ontwikkelt en wordt eerst vertaald in verhoudingen, materialen, temperatuur, licht en geluid en daarna in beleving”, aldus De Madariaga.
Projectoplossing
Systeem: Hi-Finity projectoplossing
Projectomschrijving:
- Externe moter gemonteerd boven op het kader (20cm inbouwdiepte vereist)
- Speciale verbinding van de moter naar de bewegende delen van de vleugels
- Projectoplossing voor middenstijl: dubbel verstevigd profiel om de zware windbelasting op te vangen.
- Uitgebreid onderzoek naar de sterkte en afmeting
Elementen:
- Vier vleugels Hi-Finity schuifdeur met midden opening
- Vleugelafmeting 5.9 x 1.25 m
- Gewicht per vleugel: 285 kg
Beglazing:
- Dubbel gelaagde beglazing: 44.1/20/44.1
Gebruikte Reynaers Aluminium oplossingen
- ConceptPatio 68
- HiFinity
Betrokken stakeholders
Constructeur
- Moncada Aluminium
Fotograaf
- Claudio Curia
Andere stakeholders
- Sander Laudy (Authors)