- Nino Mosulishvili
- Nikoloz Kilasonia
- Alexander Mezhevidze
- Gega Astakhishvili
Axis Towers
Een van de symbolen van het moderne Tbilisi zijn de Axis Towers, gelegen in het Vake-district van Tbilisi, op Chavchavadze Avenue, achter het standbeeld van Galaktion. Met hun unieke architectuur, technische oplossingen, multifunctionaliteit en schaal zijn de tweelingtorens een nationale trots van Georgië.
Axis Towers is ontworpen volgens het principe van een “stad in een stad”. De infrastructuur is ontwikkeld met het oog op verschillende dagelijkse functies, waardoor de bewoners kunnen wonen, werken en ontspannen zonder het gebouw te verlaten. Naast het gebouw zelf heeft de ontwikkelaar zich tot taak gesteld om op het terrein van het complex een openbare ruimte te creëren in functie van de behoefte aan voetgangerszones. De straat, die Chavchavadze Avenue verbindt met Abuladze Street, zal volledig gewijd zijn aan een recreatiegebied. Er zullen cafés, restaurants en open ruimtes zijn; het gebied zal een ontmoetingsplaats worden voor zowel bewoners als toeristen in Tbilisi.
De torens staan opgesteld in de tegenovergestelde richting van elkaar, waardoor de illusie van rotatie ontstaat. Ze zijn zowel vergelijkbaar als verschillend. Een van de torens is bekleed met donker glas, de andere met witte steen. Naast kleur wordt ook het contrast van lichte en zware materialen gebruikt om het verschil tussen de gebouwen te tonen. De hoofdcomponenten van de frameconstructie van de gebouwen zijn de stang in het midden en twaalf massieve pylonen eromheen in elke toren. Een van de complexe technische oplossingen is het systeem van palen, met een diepte van meer dan 30 meter. De totale lengte van de horizontale en verticale palen is 18 km. Het constructieontwerp voldoet aan alle internationale normen. Internationale ingenieursbureaus zoals Europroject en Hinman namen deel aan het onderzoek. Het Axis Towers-model werd getest in een windtunnel bij verschillende soorten belastingen in het Institute of Applied Sciences van de Praagse Academie.
Axis towers bestaat uit twee torens: een stenen toren en een glazen toren. ze combineren leefruimtes, een hotel, kantoorruimtes, restaurants, een fitnesscentrum met een zwembad en een winkelruimte.
Axis Towers is het eerste complex ter wereld waar twee torens om hun eigen as draaien, maar op dezelfde fundering staan. Deze beslissing werd genomen op basis van de locatie van de site en de noodzaak om duurzame grondsoorten, rotsen, te selecteren, aangezien Georgië een land is met een middelhoge seismische activiteit. Elke verdieping wordt 2 graden om haar as gedraaid om een spiraal te creëren.
De torens staan in Vake, een rijke, prestigieuze wijk. De bovenste verdiepingen van de torens bieden een prachtig uitzicht op de hele stad en in het bijzonder op het Dynamo-stadion.
Axis Towers is een multifunctioneel complex. In de zogenaamde “Witte Toren” (Stenen Toren) zijn er appartementen. De “Zwarte Toren” (Glazen Toren) biedt ruimte aan een hotel, kantoren, een fitnesscentrum met een zwembad (in de sokkel). Op de bovenste verdieping is er de Sky Bar, het nieuwe hoogste punt van Tbilisi.
AXIS IS HET EERSTE GEBOUW TER WERELD VAN DEZE KLASSE EN DIT NIVEAU DAT IS ONTWORPEN EN GEBOUWD OP ÉÉN FUNDERING, GESCHEIDEN DOOR MEERDERE DILATATIEVOEGEN.
In het project werden verschillende systemen van Reynaers Aluminium tegelijk toegepast en veel individuele oplossingen ontwikkeld. De totale begane grond is beglaasd met het CW 50-SC systeem – er werd een structurele beglazing geïnstalleerd met een hoogte van meer dan 2700 mm en een breedte van 1200 mm.
De standaardbeglazing van de torens is de CW 50. Het CP 155-LS schuifsysteem is ingebouwd in het CW 50 systeem, een unieke oplossing. Het CW 50 gevelsysteem met ingebouwde CW deuren werd ook gebruikt, met versterkt beslag van de Amerikaanse fabrikant. Ook de Reynaers Aluminium schuifsystemen CP 155-LS en CP 68 en het raam- en deursysteem CS 77 (ramen, deuren die naar binnen en naar buiten openen) werden geïnstalleerd.
Gebruikte Reynaers Aluminium oplossingen
Betrokken stakeholders
Architect
- Nino Mosulishvili
- Nikoloz Kilasonia
- Alexander Mezhevidze
- Gega Astakhishvili
Constructeur
- Elita Burji
Fotograaf
- Tamar Digmelashvili
Andere stakeholders
- Axis (Project developers)