Herontwikkelingsproject The First in Brussel
Het kantoorgebouw The First, gelegen in het hart van de prestigieuze Leopoldwijk in Brussel, heeft recentelijk een ingrijpende transformatie ondergaan. Deze herpositionering werd geleid door het vooraanstaande architectenbureau assar. Dit project, waarbij circulariteit, koolstofneutraliteit en gemengd gebruik centraal stonden, heeft een BREEAM Excellent-certificering behaald. Dankzij onze geavanceerde Virtual Reality-tool Avalon konden cruciale beslissingen met betrekking tot de gevels snel en effectief worden genomen.
Uitdagingen omtrent de circulaire gevel
Een van de grootste uitdagingen binnen het project was de renovatie van de gevel, waarbij de bestaande betonstructuur behouden en herbruikt moest worden. Om de gevel te vernieuwen zonder de dragende schil te beschadigen, werd gevelspecialist J. Hermans & Co ingeschakeld. Als experts in glasgevels en gevelbouw vertaalden zij de architecturale visie naar technische oplossingen die zowel functioneel als esthetisch waren.
De gevelrenovatie bestond uit een onderbouw van aluminium gevelcassettes en raamomkastingen, uitgevoerd met het hoogwaardige MasterLine 8 raam- en deursysteem. Het MasterLine 8 systeem biedt niet alleen functionele voordelen, maar draagt ook bij aan het duurzame karakter van het gebouw. De hoogisolerende variant (HI), maakt gebruik van isolerende schuimbanden en hoogisolerende EPDM-dichtingen, wat resulteert in superieure energieprestaties. Dit maakt het bijzonder geschikt voor lage-energie bouwprojecten zoals The First, waar energie-efficiëntie en milieuvriendelijkheid centraal staan.
Het behoud van de originele betonstructuur in combinatie met de gevelrenovatie was een cruciale stap in het bereiken van de circulaire doelstellingen van het project.
Combinatie van koolstofarm en gerecycleerd aluminium draagt bij aan het BREEAM Excellent-certificaat
De combinatie van koolstofarm en gerecycleerd aluminium speelt een cruciale rol in het behalen van het BREEAM Excellent-certificaat voor The First, dat is ontworpen volgens de hoogste normen voor welzijn en duurzaamheid. Dit certificaat werd mede mogelijk gemaakt door het gebruik van aluminium, in zowel het MasterLine 8 als het ConceptWall 50 systeem, dat bijdraagt aan de circulaire ambities van het project en de CO2-impact minimaliseert. Hierbij werd primair aluminium gebruikt, geproduceerd met waterstof, wat aanzienlijk minder energie vergt tijdens het productieproces. Daarnaast werd ook gerecycleerd aluminium gebruikt om de ecologische voetafdruk van de aluminium profielen verder te verkleinen. Bij Reynaers Aluminium staat duurzaamheid niet alleen centraal in de gebruikte materialen, maar ook in bredere operationele processen zoals transport en gebouwbeheer.
Avalon, de hypermoderne Virtual Reality-ruimte, speelde een cruciale rol in het renovatieproces van The First. Deze ruimte maakte het mogelijk om ontwerpbeslissingen te visualiseren en te evalueren nog voordat de bouw van start ging. Dit bespaarde niet alleen tijd, maar zorgde er ook voor dat alle betrokken partijen – architect, investeerder en aannemer – op een effectieve manier konden samenwerken. Dankzij een technische 3D-studie, geïntegreerd in het BIM-model van de architect, konden de complexe gevelontwerpen nauwkeurig worden geanalyseerd en geoptimaliseerd.
Door het gebruik van Avalon konden de betrokkenen beter anticiperen op mogelijke uitdagingen wat de algehele kwaliteit van het eindresultaat aanzienlijk verbeterde. Deze innovatieve aanpak onderstreept het belang van Virtual Reality in moderne bouwprojecten en toont aan hoe technologie kan bijdragen aan snellere en betere besluitvorming.