- UAB AKG
- Remigijus Bimba
Nationaal centrum voor natuurkundige en technologische wetenschappen
ARCHITECTUUR GEÏNSPIREERD DOOR WETENSCHAP
AKG Architects heeft het Litouwse nationaal centrum voor natuurkundige en technologische wetenschappen (NCPTS) aan de Universiteit van Vilnius in de Sunrise (Saulėtekio) Valley een gevel met hexagoonvormig patroon bezorgd, geïnspireerd door chemische formules. Het idee van het chemisch element als basis voor het concept van de inrichting, dat wordt doorgetrokken naar de buitenkant van het gebouw, weet op een overtuigende manier functionaliteit met architecturaal ontwerp te verenigen. Het gebouw valt op en breekt met de omringende grijze architectuur. De creatieve en innovatieve uitstraling van het centrum is bedoeld om een wetenschappelijke carrière te promoten bij jongeren, nieuw talent aan te trekken en een inspirerende plaats voor wetenschappelijk onderzoek te bieden.
Na zijn opening op 15 maart 2016 werd het NCPTS het grootste en meest geavanceerde centrum voor natuurkundige en chemische wetenschap en technologie in de Baltische staten. Het gebouw onderscheidt zich door zijn architectuur. De vorm en ruimtelijke indeling worden binnen en buiten verenigd door een gemeenschappelijk element: de in de wetenschap alomtegenwoordige chemische structuur van de zeshoek.
Ontwerpstrategie
Litouwen had al veel jaren nood aan een centrum voor natuurkunde en technologie dat aan de moderne eisen kan voldoen. Het nieuwe NCPTS trekt creatieve en innovatieve topwetenschappers aan, zodat maar liefst zevenhonderd wetenschappers en studenten tegelijk onderzoek kunnen doen en experimenten kunnen uitvoeren. Dit state-of-the-art gebouw heeft een totale vloeroppervlakte van 27.000 vierkante meter en omvat vijf gebouwen met vier verdiepingen die plaats bieden aan 250 laboratoria met vrije toegang, 46 wetenschappelijke laboratoria, flexibele kantoorruimte en recreatieve ruimte om te ontspannen.
Het inrichtingsconcept moest dus aansluiten bij de algemene vorm en uitstraling van het project.
AKG Architects werd opgericht in 2001 en is gespecialiseerd in het ontwerpen van administratieve, commerciële en publieke gebouwen, maar ook appartementen en individuele huizen. Hun gerealiseerde projecten vormen een voorbeeld voor de moderne architectuur in Vilnius vandaag. AKG neemt actief deel aan locale en internationale architectuurwedstrijden. Ze wonnen er reeds meerdere en verdienen zo onderscheiding en erkenning van de organisatoren.
AKG Architects legt uit dat de ruimtelijke inrichting een cruciale rol speelt in het ontwerp van complexe educatieve gebouwen zoals het NCPTS. Naast een breed scala aan ruimten, gaande van zeer gespecialiseerde laboratoria tot flexibele werk- en ontspanningsruimten zijn ook moderne educatieve faciliteiten vereist, bijvoorbeeld om te voldoen aan de strikte doelstellingen met betrekking tot brandveiligheid en thermische, akoestische en ventilatieprestaties. Na overleg met de ontwikkelaars en bewoners besloten de architecten een verbindend ontwerpprincipe toe te passen: de complexe ruimtelijke indeling en functies moesten worden weerspiegeld in de buitenkant van het gebouw. Het inrichtingsconcept moest dus aansluiten bij de algemene vorm en uitstraling van het project.
Projectarchitect Remigijus Bimba van AKG licht toe: ‘In dit project loopt de ruimte-indeling door naar de buitenkant van het gebouw, om de innovatieve geest en progressieve houding van de bewoners te weerspiegelen. Het verbindende element van deze ontwerpstrategie is de structuur van chemische elementen. Omdat het gebouw een wetenschappelijke functie heeft, gebruikten we een hexagonale chemische structuur als dominant element voor de binnen- en buitenkant van het gebouw.’ Bimba gaat verder: ‘In de wetenschappelijke wereld worden zeshoekige eenheden verticaal en horizontaal met elkaar verbonden om primitieve kubussen te vormen. De architecturale ruimtelijke indeling is eveneens modulair, met geometrische opstellingen die parallellen trekken met de structuur van een atoom. In het ontwerp van het centrum worden vorm en ruimte verenigd via de chemische structuur. We hielden de compositie van de vormen lineair, zuiver en sterk en combineerden ze met een zeshoekige chemische structuur in de gevel van het gebouw.’
Gebruikte Reynaers Aluminium oplossingen
Betrokken stakeholders
Fotograaf
- Vacys Valužis
Andere stakeholders
- UAB AKG (Project managers)
- UAB HIDROSTATYBA (General contractors)
- UAB Mitnija (General contractors)
- State research institute Center for Physical Sciences and Technology (FTMC) (Investeerders)
- Allie Shiell (Authors)