- Dr Yuliya Gaiduk
- Garth Carnell
Quoin Rock Wine Estate
Wijngoed Quion Rock, gelegen in de regio Stellenbosch in Zuid-Afrika, bevindt zich in de buurt van de Simonsberg bergketen, waar het landschap wordt gekenmerkt door opvallende rode aarde. In 2018 renoveerde architect Yuliya Gaiduk het landgoed. Hij knapte onder meer het bestaande Manor Guest House op en, nog ingrijpender, realiseerde een complete transformatie van de bestaande wijnmakerij en het aangrenzende magazijn, nu de feestzaal. Het idee was om het spectaculaire buitenlandschap naadloos te integreren in de binnenruimten van het landgoed. Het resultaat kan worden beschouwd als een van de meest unieke panden in de regio Stellenbosch.
Een wijnmakerij geworteld in het landschap
De nieuwe hoofdingang van de wijnmakerij is geïnspireerd door elementen van het omliggende landschap, zoals water, aarde, wijngaarden en bergketens. Verroest metaal in een Domex-frame creëert de illusie dat de ingang een poort is naar wat een mysterieuze ervaring belooft te worden. Deze frames hebben dezelfde kleur als de rode aarde van de hellingen van de Simonsberg.
De centrale bar van de Wine Lounge is zo ingericht dat ze lijkt op de eivormige wijnvaten in de aangrenzende kelder. Plafondmotieven dragen het thema uit en scheppen een visuele link naar de beweging van wijnbladeren in de zomerwind. ‘s Avonds wordt de Wine Lounge de thuisbasis van Gåte, een spraakmakend nieuw restaurant voor de Zuid-Afrikaanse wijnstreek.
De buitenwatervallen en een vijver van Clive Giliomee (ontwerper van waterfuncties en ingenieur bij Water In Motion) symboliseren de beekjes en de rivier die de wijngaarden voeden. Met dit ontwerp wil hij de cyclus van het leven in de wijnlanden weergeven.
Herbestemming van een magazijn
Het grote voormalige magazijn van het landgoed is omgebouwd tot de feestzaal, een luchtige, lichte evenementenruimte die tot 200 gasten kan ontvangen. Hiervoor werden de bakstenen muren vervangen door een hoog aluminium systeem van Reynaers Aluminium, dat de pittoreske natuurlijke omgeving naar binnenbrengt.
Eenmaal binnen in de ontvangstruimte worden de landschapsthema’s voortgezet. Industrieel ontwerper Charles Haupt (Bronze Age Studio in Woodstock) creëerde een buitenproportionele bronzen wijnstoksculptuur die net een echte wijnstok lijkt. Het waterthema komt verder tot uiting in de waterdruppels die het bronzen beeldhouwwerk lijken te ‘doordrenken’ en het kunstwerk tot leven brengen. Daarnaast maakte ontwerper Pierre Cronje een silhouet van het Simonsberg-gebergte door het gebruik van antieke massieve Franse eikenhouten panelen. De verschillende texturen en kleuren van de Franse eikenhouten panelen lieten hem toe om de compositie een zekere diepte te geven, wat een bijna driedimensionaal gevoel in de ontvangstruimte creëert.
We beslisten om de natuurlijke omgeving te integreren in het ontwerp. We kozen er daarom voor om de bestaande muren weg te halen zodat het landschap naar binnen gebracht werd.
Samenwerking tussen architect en fabrikant
De integratie van het landschap met de binnenruimten is ongetwijfeld een van de meest boeiende elementen van deze transformatie. Het spectaculaire aluminiumsysteem, dat zich in de feestzaal uitstrekt van vloer tot plafond, is het resultaat van een samenwerking tussen de architect, Reynaers Aluminium en JBC Aluminium. Als officiële vertegenwoordiger van de regio voor Reynaers Aluminium onderhoudt JBC Aluminium een langdurige relatie met projectmanager Stephan Swanepoel, met wie het bedrijf al eerder samenwerkte aan projecten. Alle partijen werkten samen in een sterke vertrouwensrelatie om een kwalitatief buitengewoon product te kunnen leveren.
Gebruikte Reynaers Aluminium oplossingen
- ConceptSystem 68
Betrokken stakeholders
Architect
- Dr Yuliya Gaiduk
- Garth Carnell
Andere stakeholders