Ziekenhuis AZ Sint-Maarten in Mechelen
AZ Sint-Maarten is een van de 5 ziekenhuizen die recent werd gebouwd met Reynaers Aluminium systemen. Het project combineert drie voormalig aparte ziekenhuiscampussen (Rooienberg Duffel, Leopoldstraat en Zwartzustersvest Mechelen) in één nieuwbouwproject langs de Mechelse ring.
Het project AZ Sint-Maarten combineert drie voormalig aparte ziekenhuiscampussen (Rooienberg Duffel, Leopoldstraat en Zwartzustersvest Mechelen) in één nieuwbouwproject langs de Mechelse ring. Op vrijdag 8 juni 2018 had Jan Ennekens (Algemeen Manager van AZ Sint-Maarten) de eer het lintje door te knippen op de opening van het AZ Sint Maarten van VK Architects & Engineers. Dit evenement vond plaats meer dan een decennium nadat het architectenbureau in 2007 een architectuurwedstrijd won voor het ontwerp van een regionaal ziekenhuis. Dit nieuwe ziekenhuis telt 654 ziekenhuisbedden (waarvan ongeveer 50% eenpersoonskamers), 96 dagziekenhuisbedden en een ruime zone voor raadplegingen. Het ziekenhuis stelt ongeveer 1.700 mensen tewerk.
Ontwerpconcept: een object in het landschap
De ontwerpers begonnen met de verankering van het project in de groene ruimte rond de site, die de keuzes op vlak van bouworiëntatie, materialen, volumewerking en toegankelijkheid sterk beïnvloedde. Het resultaat is een optimale integratie in het landschap van een compact ontwerp op menselijke schaal. Bovendien zorgt een golvende zonwering voor een speels en fragiel element: een tweede huid die de patiënten en het personeel beschermt.
Ontwerpen met een hart voor de patiënt
In nauw overleg met het ziekenhuis werd er veel aandacht besteed aan het comfort van de patiënt in de vorm van privacyoverwegingen, ergonomie en omgevings- en veiligheidselementen. Door te werken met veel glaspartijen hebben de patiënten bijna voortdurend visueel contact met de buitenwereld. Om dit te bereiken, kozen de architecten voor ramen en schrijnwerk die voldoen aan de hoogste criteria op vlak van prestaties en thermische isolatie, zoals bepaald in de Belgische standaarden. De ConceptSystem 77-HI-ramen van Reynaers Aluminium stemden perfect overeen met deze vereisten, terwijl ze ook letterlijk zorgden voor een ‘venster op de natuur’ en het gebouw van veel natuurlijk licht voorzagen. Elke patiënt heeft niet enkel zicht op het omliggende groen, maar beschikt ook over eigen sanitair en een internet-tv met verschillende aanpasbare functies.
Compact en fragiel
Naast het zorgen voor een meer menselijke schaal, zorgde de compacte aard van het ontwerp ervoor dat er minder bouwschil per vierkante meter nodig was, wat tijdens de bouwfase de kosten drukte en op langere termijn zal zorgen voor minder energieverlies.
Bij de omzetting van het ontwerp naar productie, kwamen de aannemer en Reynaers Aluminium samen tot een technisch voorstel om het bestaande BriseSoleil 100-systeem op maat aan te passen aan de ontwerpnoden. Deze oplossing bestaat uit niet minder dan 63.000 meter profielen. Deze fragiele en functionele ‘huid’ past zich aan de geveloriëntatie aan. Zo vereist bijvoorbeeld de lagere stand van de zon in het westen en oosten een kleinere afstand tussen de lamellen dan de hoge zonpositie in het zuiden. Er werd ook veel aandacht besteed aan de overgang van openbare naar semiopenbare en privéruimtes door te spelen met de transparantie.
Samenwerking tussen architect en fabrikant
Omdat de bouw van het ziekenhuis verliep aan de hand van een openbare aanbesteding, kon VK Architects & Engineers niet op voorhand een bepaalde fabrikant of onderaannemer aanduiden. Na toekenning van het contract stelden aannemer MBG en onderaannemer Couwenberghs-Schellens samen Reynaers Aluminium voor. Na een bezoek aan het hoofdkantoor, de Reynaers Campus in Duffel, werd Reynaers Aluminium opgenomen in het bouwteam.
Op basis van het gedetailleerde ontwerp van de zonwering door VK Architects & Engineers werd een hechte samenwerking opgebouwd tussen fabrikant, aannemer en architect om tot een werkbare technische oplossing te komen. “Een van de belangrijkste elementen in dit project was de windtunneltest om de algemene weerstand voor windbelasting en de akoestische impact te testen. Deze test overtuigde iedereen van de kwaliteit van de technische oplossing die Reynaers Aluminium aanreikte”, stelt architect Erik Vereecken, Projectdirecteur Healthcare bij VK Architects & Engineers.
De doelstellingen van het ontwerp werden bereikt door het gedetailleerde design strikt te respecteren en door de vaardigheid van de fabrikant om een standaardproject te kunnen aanpassen tot een nieuw product op maat.
Een BIM-concept
AZ Sint-Maarten is uniek in die zin dat het al in 2010 een ‘early adopter’ was van BIM (Building Information Modelling) of het maken van digitale bouwmodellen. Door te werken met een 3D-model konden verschillende aspecten van het ontwerp worden gecontroleerd en kon men door het project wandelen nog voor het gebouwd was. Lang voor de bouw begon, werd gewerkt aan de luchtcirculatie en werden mechanische en thermische simulaties uitgevoerd op basis van simulatiegegevens. Deze gegevens werden verder geëvalueerd om het ontwerp te optimaliseren, terwijl het budget concurrentieel bleef.
Brandwerende ramen en deuren in fase 2 van het ziekenhuis
In de tweede fase van het project is er gekozen voor brandwerend schrijnwerk van Reynaers Aluminium om de brandveiligheid in het gebouw te garanderen. Het brandwerende raam- en deursysteem ConceptSystem 77 EI 60 is geïntegreerd in dit project. Dit brandwerende systeem beperkt de doorgang van vlammen en de warmtestroom van het vuur gedurende de eerste 60 minuten. Dit is noodzakelijk om mensen in geval van brand voldoende tijd te geven om veilig te evacueren.
De samenwerking met Reynaers Partner CS Raamconstructies en het gebruik van het Revit-systeem hebben in dit project bijgedragen aan een vlekkeloze integratie van onze brandwerende systemen. Ontdek in de video hieronder hoe je door brandwerend aluminium schrijnwerk te integreren in je project curciale tijd kan winnen bij brand.